RESIPI MASAK IKAN GULAI TAUCU
Resipi masak ikan gulai taucu adalah untuk yang suka ada rasa masam-masam dalam masakan dan paling penting mudah ringkas. Rasanya tidak ramai yang suka masakan ini sebab itu tidak banyak kedai makan di Lembah Klang menyediakan masak ikan gulai taucu.
Ikan yang sudah ditimbuni dengan bawang, cili dan timun.
RESIPI GULAI IKAN MASAK TAUCU
Bahan-bahan
- 2 ekor ikan kembung (goreng terlebih dahulu)
- 2 biji cili hijau (belah dua) - harini guna cili capsicum
- 3 biji cili padi (diketuk)
- 4 biji bawang (belah empat)
- 2 biji bawang putih (hiris memanjang)
- sedikit halia (hiris memanjang)
- 3 sudu taucu
- Timun ( dibelah memanjang dan buang biji atau potong bulat)
- sedikit air asam jawa
- air ikut keperluan
Cara-cara
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau dan kekuningan.
2. Masukkan taucu dan cili padi. Tujuan masukkan cili padi awal sebab nak rasa pedas.
3. Masukkan sedikit air dan air asam jawa.
4. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi.
4. Masukkan ikan yang telah digoreng tadi.
5. Bila mendidih masukkan timun dan cili hijau.
6. Tidak perlu masukkan garam jika taucu sudah maain. Jadi rasa terlebih dahulu dan jika puas hati barulah di padam api.
6. Tidak perlu masukkan garam jika taucu sudah maain. Jadi rasa terlebih dahulu dan jika puas hati barulah di padam api.
#gulaiikan
Mudah sangatkan! Kalau ada lebihan ikan goreng sekalipun kita boleh mencuba menu Gulai Masak Taucu .Wallah!! 🌹
Kinrara with ❤
Comments
Post a Comment