Resipi Gulai Ikan masak Asam Rebus
Asam rebus juga antara menu yang mudah dan ringkas untuk wanita yang sibuk bekerja. Kalau suatu masa dahulu asam rebus adalah antara menu wajib ada namun kini sangat payah nak nampak terutama dikedai makan. Jadi kalau teringin kenalah masak sendiri.
Moh tengok resipi masak asam rebus yang mudah tapi kalau makan dengan nasi panas memang menaikkan selera.
Resipi Gulai Ikan Masak Asam Rebus
Bahan-bahan
- 2 ekor ikan kembung
- 2 biji cili merah-buang biji*
- 3 biji cili padi *
- 4 biji bawang kecil*
- 2 biji bawang putih*
- sedikit kunyit hidup*
- sedikit belacan*
- 1 batang serai-titik hujung (kalau ada)
- air ikut keperluan
- air asam jawa secukupnya
- 5 batang bendi ( kalau ada)
Cara-cara
1. Tumbuk atau kisar semua bahan bertanda *. .
2. Masukkan semua bahan yang telah lumat bersama air dan serai ke dalam periuk.
3. Hidupkan api dan biarkan merenih.
4. Masukkan ikan yang telah disiang dan dibersihkan.
3. Hidupkan api dan biarkan merenih.
4. Masukkan ikan yang telah disiang dan dibersihkan.
5. Bila mendidih masukkan bendi
6. Masukkan garam dan asam jawa terlebih dahulu. Rasa dahulu barulah di padam api.
6. Masukkan garam dan asam jawa terlebih dahulu. Rasa dahulu barulah di padam api.
Untuk yang sedang berdiet, letakkan hanya sedikit belacan dan garam. Gulai ini tidak perlu tambah perasapun dah sedap weh!
#menudietsihat
NASIHAT UNTUK DIRI SENDIRI : Amalkan makan ringkas sebegini selalu untuk mengelakkan masa dan duit terbuang. Gitu!
Comments
Post a Comment